Świąteczna kawa, którą zrobisz samodzielnie w domu – 2 przepisy

ekspres do kawy

ŚWIĄTECZNA KAWA Z DOMOWYM SYROPEM PIERNICZKOWYM I PISTACJAMI

Syrop pierniczkowy – składniki:

1 szklanka wody

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka suszonego imbiru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kawa – składniki:

Kawa, mleko, kilka pistacji łuskanych solonych

Sposób przygotowania syropu pierniczkowego:

Wszystkie składniki poza ekstraktem waniliowym mieszkamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Należy uważać, by cukier nie przywarł do dna. Następnie gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans aż syrop zgęstnieje. Odstawiamy garnek i dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy. Po ostygnięciu najlepiej przelać syrop do szklanej butelki. W takiej formie można przechowywać go w lodówce do dwóch miesięcy.